19.10. klo 16 Pala palalta pois -näytelmä

Tule katsomaan puhutteleva näytelmä PALA PALALTA POIS Annalan huvilaan lauantaina 19. lokakuuta klo 16.00.

Suomessa Alzheimerin tautia sairastaa noin 80 000 potilasta. Joka päivä todetaan 40 uutta tapausta. Näytelmä käsittelee tätä hyvin ajankohtaista asiaa. Pala palalta pois kertoo muistisairaudesta, tautiin sairastuneista, heidän omaisistaan ja hoitajistaan.

Näytelmä kesto väliaikoineen on noin kaksi tuntia. lämpimästi tervetuloa!

Osta liput Hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta: https://hyotykasviyhdistys.fi/shop/naytelma-pala-palalta-pois-2/

Voit ostaa liput myös soittamalla numeroon 0400 182263, tai sähköpostitse teatterikuume.ry@gmail.com

PALA PALALTA NÄYTELMÄSTÄ

Alzheimerin tauti on hitaasti ja tasaisesti etenevä muistisairaus, jonka oireet aiheutuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista. Taudin esiintyvyys lisääntyy iän myötä ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä. Näytelmä käsittelee hyvinkin ajankohtaista asiaa, josta monella on henkilökohtaisia kokemusta läheisen kautta.

Minne katoaa läheinen tuttu ihminen jonka on tuntenut vuosikymmenet? Näytelmässä seurataan potilaiden, omaisten ja hoitajien näkökulmaa.

Näytelmä pohjautuu sen kirjoittajan näyttelijä, muusikko Anneli Kannon omaan elämään ja kokemuksiin hänen äitinsä sairastuttua Alzheimerintautiin.

– Onhan tämä aika rankka aihe. Hyvin monia koskettavia, ehkä sitten itseänikin joskus tavalla tai toisella. Tämä on muuttanut omaakin näkökulmaani vanhenemisesta ja siitä, miten yhteiskuntamme näkee vanhat ihmiset. Onhan tämä nyt ajankohtainenkin aihe, kun on ollut paljon juttuja lehdissä hoivakodeista. Kyllä se on vetänyt välillä hiljaiseksi.

– Välillä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa? Sitä ollaan mietitty ryhmän kanssa, että mIlle saa nauraa? Mikä on tällaisessa sallittu, mitä ihminen saa ajatella omassa päässään? Saako omaishoitaja toivoa omaisensa kuolevan, kun ei itse jaksa enää. Mikä tuntuu kauhealta, mutta ei varmaan ole kovin harvinainen ajatus siinä tilanteessa.

– Esitys koostuu 20 ”palasta” joissa liikutaan sairastuneen, omaisten ja hoitajien maailmassa. Näytelmä herätti harjoitteluvaiheessa laajaa keskustelua tekijöiden keskuudessa. Jokainen löysi heti kosketuspinnan myös omasta elämästään ja se teki näytelmän teosta hyvinkin henkilökohtaista, Minna Karhu, yksi näyttelijöista, kertoo.

– On itketty, on naurettu, on jaettu omat kokemukset ja yllättäen myös voimaannuttu. Tätähän elämä on. Sarja palasia, joista jokainen saa omansa. Jaettua taakkaa on helpompi kantaa.

– Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta ihmistä. Vuodessa muistisairauteen sairastuu Suomessa arvioiden mukaan noin 14 500 henkilöä, Karhu muistuttaa.

Näytelmän on käsikirjoittanut Anneli Kanto, dramatisoinut Sari Lilliestierna ja ohjannut Kirsi Jokela.

Palasia tulkitsevat: Heli Heiskanen, Tuulikki Immonen, Satu Porras, Minna Karhu, Ari Porras ja Aarni Kuitunen

(Lähteenä käytetty Eija Quinlandin lehtiartikkelia Uusimaa lehti maaliskuu 2019)

Lue artikkeli: https://www.uusimaa.fi/artikkeli/756558-minne-katoaa-laheinen-tuttu-ihminen-jonka-on-tuntenut-vuosikymmenet

https://www.etlehti.fi/blogit/kurkistaja/koskettava_naytelma_alzheimerista

TERVETULOA!